Transbiometrics: de nieuwe vingerafdruk | TNO

2022-10-09 17:56:41 By : Ms. Lorna Lee

Onze vingerafdruk gebruiken we steeds vaker. Bijvoorbeeld om een mobiele telefoon te ontgrendelen. Een nieuwe technologie herkent niet je vingerafdruk maar het aderpatroon onder je huid. Het aderpatroon is uniek voor iedere persoon. Dit biedt ontzettend veel mogelijkheden.

Een vingerafdruk is de standaard in de biometrische herkenning. Maar omdat we deze overal achterlaten is het ook de biometrische eigenschap die het makkelijkst te dupliceren is. Aderen onder de huid die alleen zichtbaar zijn in het nabij-infrarood licht, bieden extra bescherming bij biometrische identificatie.

Het begon ooit als samenwerking met Philips. Doel was om voor röntgenapparatuur een nieuwe technologie voor beeldvorming te ontwikkelen. Dezelfde onderliggende technologie gebruikten we voor een optische vingerafdrukscanner waar we samen met het Belgische onderzoeksinstituut imec verder aan werkten. Inmiddels is de technologie zover doorontwikkeld dat het nu zelfs mogelijk is het patroon van aderen in de vinger of hand te detecteren. Een prototype van de scanner won in 2019 de prijs ‘beste prototype award’ tijdens de Society for Information Display (SID) Week, de grootste displayconferentie ter wereld.

De nu ontwikkelde sensor is perfect te integreren in schermen van telefoons of tablets en brengt de beveiliging van die apparaten naar een veel hoger niveau. Maar er kan veel meer. De technologie maakt detecteren op grote oppervlakken met zeer hoge resolutie mogelijk. Zo scan je een hele hand met vingers. Logische toepassingen zijn toegang tot gebouwen en ruimten daarbinnen, controle door de douane, een geldautomaat bedienen, betalen voor het openbaar vervoer of zelfs een auto openen.

De optische sensor combineert dunne filmtechnologieën als organische fotodiodes (OPD) en oxide transistoren (TFT). De zeer hoge resolutie en het dynamische bereik zorgen zelfs bij weinig licht voor een hoge gevoeligheid. Een sensor die aderpatronen onder de huid herkent, is tot nu toe de laatste stap in de technologie die inmiddels is ontwikkeld met gevoeligheid in het nabij-infrarood. Dat zorgt voor een perfect samenspel van geabsorbeerd en gereflecteerd licht onder de huid.

Voor biometrische herkenning is wereldwijd een groeimarkt met als grootste partijen overheden (landelijk, regionaal, justitie, politie, douane). Systemen van vingerafdrukken zijn te vervangen door een meer geavanceerder en veiligere aderpatroonherkenning.

We gaan graag in gesprek met partijen die in deze unieke technologie willen investeren. En met bedrijven die willen helpen dit tot marktrijpe toepassingen te ontwikkelen. Heb je interesse? Laat het ons weten en neem contact op met Rolph Segers.

Van lekker eten samen met vrienden kun je blij worden. Maar wat je eet is ook belangrijk voor bijvoorbeeld je gezondheid en het milieu. Daarom deed TNO in samenwerking met WUR onderzoek naar eetgedrag, nu en in de toekomst. Hoe beleef je eten op een driedaags festival? Smaakt iets nog wel lekker als je weinig hebt geslapen of de hele dag naar muziek hebt geluisterd en hebt gedanst? Met wie eet jij het liefst samen? En denk je dat we in 2050 met 10 miljard mensen nog hetzelfde eten als vandaag?

We ontwikkelen methoden die de effecten van voeding op de persoonlijke gezondheid meetbaar maken.

Ontstekingswaarden worden sterk beïnvloed door extrinsieke factoren en modulatie van deze factoren is essentieel voor het bestrijden van ontstekingsziekten.

Gedragsverandering is de sleutel tot genezing van leefstijlziekten. Kortom: leefstijl als medicijn. Ontdek meer over onze innovaties en hulpmiddelen.